Već dugi niz godina (od školske 2004/05. godine), pod vođstvom prof. Marije Božić - Tičić, u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS) djeluje Škola u bolnici. Sretnim spletom okolnosti, zahvaljujući našoj nastavnici bosanskog jezika i književnosti, Dženani Razić, rukovodstvo Đulistana je uspostavilo kontakt sa ovom plemenitom i hrabrom ženom i otpočelo saradnju. Naši prvi posjeti su imali za cilj dostaviti donacije u robi i prehrambenim artiklima koji su sakupili roditelji i nastavno osoblje OŠ "Đulistan". Posjetili smo, između ostalog, pacijente na Odjeljenju za hematoonkologiju Pedijatrijske klinike te Odjeljenju za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju. Prilikom jedne od posjeta Klinici za psihijatriju, u razgovoru sa prof. Marijom i uposlenici Odjeljenja, rodila se ideja o izgradnji zaštitne ograde na jednoj od terasa na Odjeljenju. Cilj je bio omogućiti pacijentima Odjeljenja izlazak iz bolničkih prostorija na čist vazduh. Osim toga što je time omogućen izlazak pacijenata, dobiveni prostor je imao i terapijsku funkciju.

Ubrzo nakon razgovora, uprava Škole je krenula u realizaciju. Pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava. Po završetku akcije prikupljena su dovoljna sredstva za nabavku potrebnog materijala i izvođenje radova. Krajem nastavne 2014/15. godine (april i maj 2015.) projekt je okončan, tako da su pacijenti Odjeljenja cijelo ljeto koristili terasu kao dnevni boravak. Važno je napomenuti da se u realizaciju ovog humanog projekta uključila i Međunarodna osnovna škola koja je obezbijedila opremu za uređenje prostora.

Neizmjerno je važno još jednom iskazati zahvalnost roditeljima učenika OŠ "Đulistan" bez čijeg učešća ova ideja ne bi bila realizirana. Osim roditelja u projektu su učestvovale i privatne firme Lišćevica promet i Hodžex iz Ilijaša, te Trgošped iz Kaknja.

Molimo dragog Boga da sve one koji su na bilo kakav način pomogli u realizaciji ovog projekta nagradi i učini sretnim i na ovom i na onom svijetu, a prije svega prof. Mariju koja već dugi niz ljeta istrajno se bori za dobrobit mališana i onih malo većih koji nemaju tu sreću da su poput njihovih vršnjaka zdravi. Kako kaže jedna od molitvi malih heroja: "Bože, daj mi da budem zdrav."