MEĐUNARODNI DAN DJEČIJE KNJIGE

Međunarodni dan dječije knjige obilježava se 2. aprila svake godine, a cilj obilježavanja jeste ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju.  Ovaj datum je izabran na sam rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki.

Međunarodni dan dječije knjige ili skraćeno ICBD – International Children’s Book Day, osmišljen je da bi se djeca potaknula na čitanje i kako bi tu naviku održali kroz život. Kako bi ih što više zainteresirali za knjige, osnovana je internacionalna organizacija koja želi spojiti djecu iz svih dijelova svijeta preko knjiga. Glavni cilj organizacije je promicanje međunarodnog razumijevanja kroz dječije knjige. Također, trude se da sva djeca imaju pristup knjigama te potiču distribuciju kvalitetnih dječijih knjiga.

Počevši od 1956., svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječje književnosti. Ova nagrada je najveće priznanje u svijetu dječije književnosti. Međunarodni dan dječije knjige nije samo za malu djecu koja vole čitati, već i za sve nas. Stoga, odlična je prilika da baš na ovaj dan posegnete za nekom dragom knjigom iz djetinjstva i prisjetite se lijepih uspomena.

Naši vrijedni učenici Ia i Ib odjeljenja sa svojim učiteljicama Ilhanom Dervišević i Almom Tanković dali su svoj doprinos obilježavanju ovog dana snimajući jedan kretivni video.

Leave a Reply

Your email address will not be published.