Posjeta izložbi “Pod nebom vedre vjere”

Naši maturnati, učenici IX razreda kao i učenici “Perzijsko-bosanskog koledža” imali su priliku posjetiti izložbu “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Izložba obuhvata period od srednjeg vijeka do danas, prezentovan kroz 23 tematske cjeline sa 1.500 vrijednih eksponata: od fotografija, likovnih umjetničkih dijela, kaligrafskih radova do nakita, narodnih nošnji, predmeta iz privatnih kolekcija i nekoliko videosnimaka sa 200 lokacija u BiH. Izložbu prati istoimena Monografija, štampana na 783 stranice, koja sadrži 1.200 fotografija, slika, crteža, faksimila dokumenata i opise svih izloženih eksponata na bosanskom i engleskom jeziku.
„Pod nebom vedre vjere“ je najveći do sada naučno-istraživački, edukativni i izložbeni projekat u kojem su učestvovale mnoge institucije kulture u BiH. Predstavlja dvogodišnji rad više od 100 istaknutih eksperata u oblasti društvenih i humanističkih nauka, ali i moderne umjetničke, arhitektonske i dizajnerske bh. scene. Fundus izložbe od velikog je značaja kao poticaj i doprinos radu budućeg muzeja islamske kulture i umjetnosti, koji osniva Islamska zajednica.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top