Eksterna matura

EKSTERNA MATURA U ŠKOLSKOJ 2022/23. GODINI
ISPITNI KATALOZI PITANJA

Dragi nastavnici i učenici, poštovani roditelji,

Zadovoljstvo nam je predstaviti Ispitne kataloge pitanja za polaganje eksterne mature u školskoj 2022/23. godini, na kojima su vrijedni timovi nastavnika predano radili ovog ljeta.
Ispitni katalozi pitanja sadrže zadatke na osnovu kojih će se po istom principu kao i prethodne školske godine realizirati eksterna matura. Testovi na maturalnom ispitu će biti kreirani isključivo od zadataka iz Ispitnih kataloga pitanja.
Svi objavljeni Ispitni katalozi pitanja su recenzirani, u skladu sa Pravilnikom o polaganju eksterne mature („Službene novine Kantona Sarajevo“, 25/18, 17/19 i 24/19).

U nastavku slijedi kratak opis Ispitnih kataloga pitanja:
U sklopu Ispitnih kataloga pitanja za polaganje ispita iz nastavnog predmeta Matematika i ovaj put ćete pronaći pregled najvažnijih formula; primjeri zadataka u Katalogu za Engleski jezik zadaci su dobrim dijelom vezani za našu domovinu, a u Katalogu za polaganje ispita iz nastavnog predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost pronaći ćete i dodatnih 20 pitanja koja NEĆE biti uključena u testovima za polaganje eksterne mature, ali koja će vas povesti u svijet praktične primjene naučenog i, vjerujemo, biti poseban izazov.
Kao i prošle, i ove školske godine uz Ispitne kataloge pitanja u PDF formatu, nudimo vam i Interaktivne Ispitne kataloge pitanja, čije su prednosti mnogostruke:

– Ispitni katalog pitanja u digitalnoj formi omogućava brzo pronalaženje željenog sadržaja jednim klikom na željenu stavku. Sadržaj je, također, moguće pretraživati kroz umanjene slike stranica kataloga s lijeve ili donje strane digitalne forme;
– za uvećanje je dovoljno da kliknete na željenu stranicu ili da povučete preko stranice, držeći pritom pritisnutu lijevu tipku miša;
– u Ispitnom katalogu pitanja za Engleski jezik, posebno ističemo mogućnost preslušavanja zadataka iz oblasti Listening jednostavnim klikom na sličicu za zvuk koja se nalazi pored teksta naslova sadržaja predviđenog za slušanje;
– prednost digitalne forme ogleda se i u mogućosti promjene jezika prikaza i prikaza preko cijelog ekrana. Opremljena je i Notesom za dodavanje vlastitih bilješki, Highlight opcijom za označavanje određenog dijela sadržaja kao i Bookmark opcijom za dodavanje vlastitih favorita unutar samog kataloga;
– unutar digitalne forme integrirani su linkovi koji vode ka referentnim izvorima koji su korišteni prilikom izrade Ispitnih kataloga pitanja, a koji vas prilikom klika na isti, direktno vodi na referenciranu stranicu.
Za potpuni doživljaj u svim navedenim mogućnostima preporučujemo da pregled vršite na računaru ili laptopu, iako je to moguće učiniti na svim platformama, sa svih vrsta uređaja i sa svim postavkama rezolucije ekrana.
Toplo se zahvaljujemo profesoru Saidu Krantiću na osmišljavanju i izradi Interaktivnih kataloga za sva tri nastavna predmeta.
Vjerujemo da će vam tokom školske godine rješavanje zadataka biti izazov i olakšica.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje
Stručni timovi za izradu predmetnih Ispitnih kataloga pitanja

INTERAKTIVNI KATALOZI PITANJA:

– Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba/files/Katalog_iz_BJK_HJK_SJK_2022

– Matematika

https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba/files/Ispitni_katalog_za_polaganje_Eksterne_mature_iz_Matematike_2022/

– Engleski jezik

https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba/files/Katalog_iz_Engleskog_jezik_2022/

 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top